Sami Repishti, 90

Sami Repishti lindi në Shkodër në 1925. Në vitin 1946, u arrestua dhe pas 14 muaj torturash nga ish sigurimi i shtetit, u dënua me 15 vjet burgim dhe punë të detyruar, nga të cilat ai beri 10. Në vitin 1959, aratiset në Jugosllavi dhe më vone, në 1962, emigron në SHBA. Midis të tjerash, ai ka botuar dy libra: Pika Loti dhe Nën Hijen e Rozafës ku përshkruan jetën e tij dhe të bashkëvuajtësve në burg dhe nëpër kampe pune. Profesor Repishti ka qënë pjesëmarës aktiv në jetën e bashkësisë Shqiptaro-Amerikane si dhe bashkëthemelues i disa organizatave Shqiptaro-Amerikane.